Rome viert vandaag haar 2,770ste verjaardag!

Vandaag is het precies 2,770 jaar geleden dat de stad Rome is gesticht. Er doen vele verhalen de ronden over het precieze ontstaan van deze stad, maar de bekende mythe blijft toch het mooist. Lees je mee over het ontstaan van de Eeuwige stad?

altare-della-patria-rome-italy

Het Altare della Patria in Rome

Ontstaan van Rome

Volgens een beroemde legende werd Rome gesticht door de tweeling Romulus en Remus, op 21 april 753 v.Chr. tussen 8 en 9 uur ’s morgens in de landstreek van Latium in Italië. Deze legende is oorspronkelijk afkomstig van de Romeinse schrijver Marcus Terentius Varro (116-27 v. Chr.)

Het begint allemaal bij de Trojaanse oorlog. Aeneas en zijn zoon vluchtten weg uit het brandende Troje om, zoals de goden hem hadden opgedragen, een nieuw rijk te stichten. Na jarenlang rondzwerven op zee kwamen ze aan in Carthago. Aeneas werd hier verliefd op Dido, de koningin van Carthago en wilde bij haar blijven. De goden waren woedend toen ze dit hoorden. Uiteindelijk vertrokken Aeneas en zijn zoon en stichtten de sta Alba Longa. Aeneas kreeg hier nog meerdere zonen en na zijn overlijden kwam er een jongere broer aan de macht. Deze kreeg een dochter, Rhea Silvia.
 

LEES OOK DIT: Unieke kijk op Rome

 
Rhea had gemeenschap met de oorlogsgod Mars. Een doodzonde omdat Rhea een Vestaalse maagd is en Vestaalse maagden moesten maagd blijven. Ze kreeg een tweeling en werd daarna vermoord om haar zonde. De koning die destijds aan de macht was kon het niet over zijn hart verkrijgen om de tweeling te doden. Hij beval een van zijn soldaten het te doen. Maar ook de soldaat kon het niet en besloot de tweeling in een rieten mandje op de rivier te laten wegvaren.

Stichting van de stad

De tweeling werd gevonden door een wolvin, Lupa Capitolina, die hen zoogde. Na een aantal maanden werden ze gevonden door een herder, Faustulius genaamd. Hij voedde hen op alsof het zijn eigen zonen waren. Toen de jongens volwassen waren trokken ze naar de 7 heuvelen bij de Tiber en stichtte zij samen een stad. Over de naam waren ze het echter nog niet eens. Ze gingen elk met een priester naar een eigen heuvel, wachtend op een teken van de goden. Remus zag 6 gieren en vond dit een geweldig tegen. Hij rende naar beneden om tegen iedereen te vertellen wat hij had gezien. Volgens hem moest de stad Reme worden genoemd.

colosseum-rome-italie

Het Colosseum in Rome

Romulus kwam weliswaar later naar beneden, maar hij had wel 12 gieren gezien. Hij vond daarom dat de stad Rome genoemd moest worden. Zo ontstond er een heftige ruzie. Remus was boos dat hij geen koning was en sprong over de muur die Romulus gemaakt had. Romulus werd kwaad en sloeg Remus dood. Hij riep: ‘Zo zal het voortaan iedereen vergaan die over deze muren klautert’. Rome werd de naam en Romulus de eerste koning. Volgens de legende zouden er nog zes volgen. Tarquinius Superbus zou hiervan de laatste zijn.

Hoewel dit de mythe van de stad is, vinden wij het een prachtig verhaal. Wat denk jij? Is het mogelijk dat dit verhaal de werkelijkheid verteld of blijft het toch bij een mythe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *