10 x de mooiste zwemplekken in Italië

Van smaragdgroene meren tot uitgestrekte stranden en prachtige watervallen. In het boek Wild Swimming Italy zijn de mooiste plekken voor ‘zwemmen in het wild’ voor je verzameld. Na het zien van deze tien plekken kun je vast en zeker niet wachten om aankomende zomer naar Italië te gaan.

Photograph: Michele Tameni

Torrente Fer, Piemonte. Photograph by Michele Tameni

Torrente Fer, Piemonte
Ik snap wel waarom Camillo Benso, de graaf van Cavour, gewijd was aan dit gebied. Een prachtige plek met natuurlijke zwembaden tussen de grote, gladde rotsen. Het water stroomt van de ene kant naar de waterval en is een perfect beginpunt om te gaan kanoën. Vlakbij ligt een picknickplaats die best druk bezocht wordt in de zomermaanden. Klim ook eens naar een van de bovenste zwembaden, waar het vaak wat rustiger is. Je kunt hier heerlijk zonnen. Echt een spectaculaire plek.
Bekijk op Google Maps.

Spiaggia Giamaica Photograph: Michele Tameni

Spiaggia Giamaica Photograph: Michele Tameni

Spiaggia Giamaica, Lombardije
In de regio van de Dolomieten, de prachtige groene valleien en landschap dat ideaal is voor een lange wandeling, plezier in de zon of een duik in het water. Aan de voorzijde van de Villa di Catullo is Spiaggia Giomaica: een grote oppervlakte van rotsen omgeven door kristalhelder water. Als het water laag genoeg staat kun je lopen naar lido delle Bionde: een strand met een pier, een bar en een grasveld omgeven door olijfbomen.
Bekijk op Google Maps.

Riva del Garda. Photograph: Michele Tameni

Riva del Garda. Photograph: Michele Tameni

Riva del Garda, Italiaanse meren
De omgeving van weilanden en vlekkeloze stranden zijn uitgerust voor allerlei activiteiten. Het prachtige uitzicht over het meer zorgt voor een ontspannend gevoel. Ga via Limone naar het noorden op de SS45, en volg deze weg ongeveer 10 km. Ontdek de gezellige straatjes van het dorp en bezoek het Museo Civico. Ga verder richting het oosten, langs de kust tot je bij een brug over het kanaal komt, daar achter ligt het strand.
Bekijk op Google Maps.

Photograph: Michele Tameni

Pozze Smeraldine Photograph: Michele Tameni

Pozze Smeraldine, Dolomieten
In het Dolomiti Friulane natuurpark, in de Cellina vallei op weg naar het dorp Barci zijn vele wilde, ongerepte zwembaden en kloven. De parel in deze vallei is hoger in de bergen, dat wel. De Pozze Smeraldine liggen op korte loopafstand van het dorp Tramonti di Sopra op een bergpad. De kleur van de natuurlijke zwembaden rechtvaardigt hun naam: Emerald Pools. Ze zijn in een geïsoleerde en betoverende omgeving.
Bekijk op Google Maps.

Candalla, Tuscany. Photograph Michele Tameni

Candalla, Tuscany. Photograph Michele Tameni

Candalla, Toscane
Tussen de Alpen en de Apennijnen in het noorden van Toscane bevindt zich Candalla. Een rustige beek die uitmondt in watervallen en rustige zwembaden. Het pad begint bij de oude molen van Candalla en loopt verder langs een mooie route richting de Vallei waarlangs veel plekken zijn waar je kunt zwemmen of kunt ontspannen. Zoek je nog een goede spot om lekker te lunchen of te dineren, wat dacht je van Osteria Candalla met een prachtig uitzicht.
Bekijk op Google Maps.

Bidente di Pietrapazza. Photograph Michele Tameni

Bidente di Pietrapazza. Photograph Michele Tameni

Bidente di Pietrapazza, Emilia Romagna
Neem het dorp Santa Sofia als beginpunt om het Monte Falterona te bezoeken. Op deze plek vind je een groot natuurlijk zwembad met draaikolken en watervallen. Keien die de perfecte duikplank vormen en daal af tussen de rotsblokken naar het mooie zwembad.
Bekijk op Google Maps.

Mercatello sul Metauro. Photograph Michele Tameni

Mercatello sul Metauro. Photograph Michele Tameni

Mercatello sul Metauro, Marche
De regio Marche is vol verrassingen. De Cascata del Sasso, aan de rivier de Metauro is één van de 10 grootste watervallen in Italië en is een favoriete plek voor vissers. Slechts 10 minuten stroomopwaarts naar het westen, aan de rand van het middeleeuwse dorp van Mercatello sul Metauro, vind je een prachtige rivier onder een hoge klif. Er zijn twee zwembaden en vele kleine watervallen. Een perfecte locatie voor een picknick.
Bekijk op Google Maps.

Terme del Bulicame. Photograph Michele Tameni

Terme del Bulicame. Photograph Michele Tameni

Terme del Bullicame, Lazio
Als je aan de drukt van de stad en haar toeristen wilt ontsnappen dan is de volgende plek een perfecte uitvalsbasis. Net buiten de oude stad van Viterbo in het noorden van Lazio zijn de Terme del Bullicame. Dit zijn gratis thermale baden en het water komt uit een kleine krater nu beschermd door een hek. De temperatuur van het water is ongeveer 58C en het stroomt door een reeks kleine kanalen te voeden in een paar turquoise zwembaden (het kleinste zwembad heeft deze hoge temperatuur, hoe grotere zwembad is veel koeler). Er zijn hier verder geen faciliteiten, dus neem voldoende drinken en eten mee. Er is ook weinig schaduw van de vijgenbomen dus een parasol is misschien ook gewenst.
Bekijk op Google Maps.

Cascata Capelli di Venere. Photograph Michele Tameni

Cascata Capelli di Venere.
Photograph Michele Tameni

Cascata Capelli di Venere, Campania
In deze wilde groene omgeving, op slechts een korte afstand van de spectaculaire kust van Amalfi, heb je de adembenemende rotsachtige canyons met zoetwater zwembaden, beekjes en sprankelende watervallen. Ga naar het oosten van Morigerati naar de stad van Casaletto Spartano, om de Cascata Capelli di Venere, een waterval genaamd het ‘haar van Venus”, te zien. Dit is echt een spectaculaire plek om te zwemmen. Koel af in de snelstromende beekjes van de kleine waterval die een grot bedekt met mos.
Bekijk op Google Maps.

Rio Pitrisconi. Photograph Michele Tameni

Rio Pitrisconi. Photograph Michele Tameni

Rio Pitrisconi, Sardinië
Het op één na grootste eiland van Italië is beter bekend om zijn standen maar in de noord-oostelijke heuvels boven San Teodoro bevindt zich de Pitrisconi. Een wilde maar smalle plek waar zich meerdere zwembaden bevinden. Vanaf het hoogste ‘infinity’ zwembad heb je uitzicht over de waterval eronder en de aangrenzende zee. De granieten rotsen gloeien in de kleuren geel, roze en oranje, met de geur van de jeneverbes en mirte rondom.
Bekijk op Google Maps.

wildswimmingitalyBen je nou nieuwsgierig naar de andere 90 plekken? Het boek van Michele Tameni kun je hier bij Bol.com bestellen voor maar 17,99 euro.

Bron: The Guardian.

One thought on “10 x de mooiste zwemplekken in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *