12 x zoet gebak uit Italië

Als er één land is die gek is op zoetigheid dan is het Italië wel. We kennen misschien de Cannoli of Sfogliatelle uit Campania, maar er zijn nog veel meer gebakjes die het proberen waard zijn. Staat jouw favoriet er tussen? 

#1: Cannoli
Misschien wel het bekendste gebak uit Italië, cannoli siciliani. Krokant gebakken deeg gevuld met ricotta. Er bestaan diverse mogelijkheden om de cannoli te vullen. Bijvoorbeeld ricotta gemengd met vanille, gekonfijt fruit, pistachenootjes of een crème van citroen. Wil je nou zelf een keer cannoli maken? Ik heb een heel makkelijk recept bedacht waar je eindeloos mee kunt variëren!

#2: Sfogliatelle
Sfogliatelle is een schelpvormig gevuld gebak afkomstig uit Campania. De naam betekent letterlijk kleine, dunne lagen en dat is precies wat je terugziet in het gebak.

#3: Biscotti di Prato
Biscotti (of cantuccini) komen van oorsprong uit de Italiaanse stad Prato. Deze amandelkoekjes worden twee keer gebakken, eerst als heel brood en daarna in stukken in de oven. Daardoor zijn de koekjes iets harder van structuur.

#4: Pizzelle
Deze kleine wafeltjes zijn een van de oudste lekkernijen die Italië kent. Pizzelle kunnen knapperig of zacht en taai zijn, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt.

#5: Struffoli
Struffoli is een Napolitaans gerecht dat bestaat uit kleine gefrituurde balletjes deeg. Ze zijn knapperig aan de buitenkant en worden doorgaans zoet bereid. De traditionele manier om ze te serveren is om de struffoli te mengen met honing, kaneel en stukjes sinaasappelschil. In Calabrië zijn ze ook bekend als scalilli.

#6: Taralli
Deze ringvormige snacks uit Puglia doen denken aan een broodstengel of een krakeling. Zoete taralli worden geglazuurd met suiker, terwijl hartige taralli vaak op smaak worden gebracht met knoflook, oregano, maanzaad, chili of zout. Die taralli worden meestal geserveerd bij de wijn.

#7: Pignoli
Dit populaire koekje uit Sicilië lijkt op een bitterkoekje en bestaat voornamelijk uit amandelspijs en pijnboompitten. Dit koekje wordt vaak gezien als luxeproduct omdat die ingrediënten relatief duur zijn.

#8: Carnavalskoekjes
In Toscane heten ze cenci (vodden), in Piemonte bugie (leugens) en in Lombardije chiacchiere (roddels), de gefrituurde koekjes die standaard worden gegeten met carnaval. De verschillende regio’s hebben niet alleen een eigen naam voor het koekje, maar ook een eigen bereidingswijze. Regionale verschillen in het recept zijn bijvoorbeeld de toevoeging van sinaasappelschil of het gebruik van anisette(anijslikeur) als alcoholische basis. Met het carnaval in het verschiet zijn deze koekjes heel leuk om zelf te maken, het recept vind je hier.

#9: Panettone
Waarschijnlijk wel bekend bij de meesten, het traditionele Italiaanse kerstbrood dat komt uit Milaan. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker en rozijnen, gekonfijt fruit of chocoladestukjes bevat.

#10: Panforte
Panforte is een traditioneel Italiaans dessert met vruchten en noten dat lijkt op een stevige fruitcake. De cake komt oorspronkelijk uit Siena en is eenvoudig te maken. Klik hier voor het recept.

#11: Pastiera
Deze cake is afkomstig uit de omgeving van Napels en wordt vaak gegeten met Pasen. De cake bestaat voornamelijk uit gekookte tarwe, eieren en ricotta. De moderne pastiera is waarschijnlijk uitgevonden in een Napolitaans klooster. In de tuin stonden bomen met oranje bloemen plukten een non de bloemen van sinaasappelbomen, die een onbekende non wilde om te verwerken in een taart. Naast de tarwe, ricotta en de eieren voegde ze het bloesemwater van de bomen, gekonfijte citroen en Aziatische kruiden toe.

#12: Ricciarelli
Deze traditionele koekjes komen uit Siena. De basis wordt gemaakt van amandel met suiker, honing en eiwit. Deze koekjes worden meestal gegeten met Kerstmis, bestrooid met poedersuiker en geserveerd met een dessertwijn.

Bron: Everybody loves Italian

One thought on “12 x zoet gebak uit Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *